Avstandsledelse krever mer av oss!

Mange ledere opplever at det er vanskeligere å lede under pandemien. Corona krever at vi driver avstandsledelse. Vi er mindre sammen, vi blir slukt av digitale møter, vanskelige samtaler må utsettes, det er mindre kroppsspråk, man skulle ha gjort så uendelig mye mer, men tiden strekker ikke til.

Mange spør oss hvilke samtaler de ta og hvilke de kan utsette. Hvordan kan man følge opp alt man pleide å ta «på farta» til kaffemaskinen, i gangen eller på vei inn i et møte, når tiden ikke strekker til og vi sitter i digitale møter hele dagen? Må vi virkelig booke tid digitalt for å ta de korte samtalene?

Svaret er ja. Og vi må gjøre mer – av alt. I tider som krever noe annet av oss, må vi gjøre mer ledelse. Ledelse er nemlig «gjøring». Det holder ikke å bare ha åpen dør. Hva vi gjør har betydning for opplevelsen til den enkelte, for folka våre, for arbeidsmiljøet, for resultatene. Dette er mer sant enn noen gang. Med avstand blir det enda tydeligere hva du som leder gjør.

Vi kan lære av de store internasjonale organisasjonene som alltid har måtte lede med avstand. De har alltid måttet ta både vanlige og vanskelige samtaler på telefon eller digitalt. De har ikke kunnet vente til man møtes med å snakke om de tingene vi egentlig må snakke om. De må bare ta en litt annen regi på samhandlingen for å sikre at de viktigste tingene blir gjort riktig.

Jotun er et godt eksempel. De gjennomfører «Key Issue Talk» (KIT), som er en slags medarbeidersamtale. Leder initierer KIT med sine folk for å sikre at de kjenner til de ansattes hovedutfordringer og hva de kan bistå den enkelte med. Det er dette som er hovedoppgaven til en leder. Det betyr ikke at de skal gjøre jobben, eller «leie i hånda», men de skal være nær nok og tett nok på, til å snakke om det som fungerer og ikke fungerer.

Hvis du utsetter ledelse til vi kan være sammen igjen, gjør du ikke gjør jobben din som leder. Det er ditt ansvar å følge opp, snakke med og legge til rette slik at folka kan skape de resultatene de er satt til å gjøre.

Våre råd til deg er:
  • Gjør ledelse nå, ikke etterpå
  • Bygg tillit med mange, raske samtaler, både på telefon og skjerm
  • Snakk om det som fungerer, – og det som ikke fungerer

Kort oppsummert

Avstandsledelse krever mer av alt. Din viktigste jobb som avstandsleder i en hektisk hverdag er å prioritere å være leder for folka dine.

Rita Furan

Rita har jobbet med lederutvikling og endringsprosesser i mange ulike typer organisasjoner i over 16 år.

Del innlegget:

FLYTPROGRAMMET 2024

Nå åpent for påmelding!

Hva gjør du for å få mest mulig ut av folka dine? Hva er viktig for deg? Er du bevisst på effekten av deg som leder?

Finn ut om Flytprogrammet er noe for deg!